Yhdistystoiminnan yksi tärkeimmistä toiminnoista on tiedottaminen oman yhdistyksen toiminnasta. Voisi sanoa että hiljainen yhdistys on yhtäkuin kuollut yhdistys.

Useissa hallituksissa on määrätty hallituksen jäsen jonka tehtävänä on hoitaa yhdistyksen tiedotusta. Usein tiedotus on jaettu useamman henkilön kesken, riippuen tiedotuksen kohteesta.

Tiedotuksen kohdistaminen

Yhdistyksen tiedotus voidaan jakaa kahteen yhtä tärkeään osaan, sisäiseen- ja ulkoiseen tiedotukseen. Näistä, kumpi on tärkeämpi, on mahdoton sanoa. Yhdistyksen hallituksen on vaikea toimia jos hallituksen sisäinen tiedotus ei toimi eikä yhdistyksen jäsenistö pysy mukana ellei tiedetä miten ja missä yhdistys toimii.

Koska yhdistysten toimielinten ja aktiivien toiminnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää tietää mitä milloinkin yhdistyksessä tapahtuu, on tiedotukselle keksittävä sopivat kanavat. Yhdistystoiminnassa vaarana on yhdistyksen hallituksen ns. eristäytyminen jäsenistöstä. Tällöin jos tieto ei kulje jäsenistölle jäävät olemassa olevat jäsenet paitsioon ja uusien aktiivien ja jäsenien hankkiminen on vaikeaa.

Jotta yhditys pystyisi ajamaan asiaansa on sen pidettävä tästä asiastaan meteliä. Erilaiset tiedotuslehtiset, sähköpostit, mainokset, esiintymiset, nettisivut jne. saavuttavat niin jo valmiin jäsenistön kuin myös uudet mahdolliset jäsenet.

Ulkoiseen tiedotukseen on usein jaettu hallituksessa oma vastuualue ja sille osoitettu henkilö. Tämä on vaativa sektori yhdistyksen toiminnassa, mutta hyvin toimiessaan siitä hyötyy koko yhdistys kaikilla osa-alueilla.

Yksinkertaisimmilaan toimiva kanava ulospäin saadaan aikaiseksi vaikkapa yksinkertaisilla nettisivuilla.

Voisiko Unkarinpaimenkoirat ry.n hallitus sisäistää tiedotuksen tarpeellisuuden?