Olen pitänyt koiranjalostuksessa ja omassa kasvatustyössäni itsestään selvyytenä että koirat lisääntyvät luontaisesti ja normaalisti.  Unkarilaiset rotumme ovat eläneet kotimaassaan hyvin luonnonmukaista elämää.  Heikot ja lisääntymiskyvyttömät eläimet ovat karsiutuneet jo olosuhteiden vuoksi pois.

Nyt olen saanut tietää että meillä Suomessa on rodussani sukulinja jonka nartut eivät pysty synnyttämään, vaan ne on leikattu, jopa useampaan kertaan.  Kaiken lisäksi joku saman linjan narttu on keinosiemennetty kun uros ei pysty sitä astumaan.  Mielestäni tämä ei ole eettisesti oikein.  Onko mitään mieltä lisätä koiria, jotka pystyvät lisääntymään vain eläinlääkärin avustuksella.  Tällaista tekevät ihmiset ovat hyvin itsekkäitä ja omaa etuaan ajavia.  Tällainen toiminta ei lisää rodun terveyttä, vaikka näin on saatu aikaiseksi agilityharrastukseen kaivattuja, menestyviä medi-kokoisia koiria.  Ominaisuus periytyy ja koirien omistajat eivät ongelmasta ehkä tiedäkkään, eihän kasvattajan tarvitse asiasta kertoa.

Mielestäni urosten tulee astua normaalisti ja narttujen antaa astua silloin kun narttulla on oikeat päivät kiimankierron mukaan. Mikäli näin ei ole, kyseinen yksilö tulee jättää jalostuksesta pois.  Nartun tulee synnyttää normaalisti ja mikäli se joudutaan leikkaamaan, sitä ei tule enää astuttaa.  Näillä yksinkertaisilla ohjeilla pystymme pitämään koirakantamme lisääntymiskykyisinä ja siltä osin terveinä.

Kun rotujärjestön hallitus on valinnut kyseisen kasvattajan rodun asiantuntijana rotujärjestön jalostustoimikuntaan, se on samalla hyväksynyt keinohedelmöityksen ja muut asiaan liittyvät toimintatavat.

Yhdessäkään rotujemme jalostuksen tavoiteohjelmassa ei lue että koirien tulee lisääntyä luonnonmukaisesti, joten rotujärjestössämme koirien lisääntymisongelmat ovat sallittuja eikä rotujärjestömme halua edes puuttua niihin. Tämä on osin "Sumuisen sakin" aikaansaannosta, kun on sakkiin kuuluva  " oikea" kasvattaja niin hänen jalostuspäämääräänsä takana pysytään.

Suomen Kennelliiton ehdotuksessa jalostusstrategiaksi asiaan on kiinnitetty huomiota ja siltä osin odotan että tämä itsestään selvyys kirjataan niidenkin noudatettavaksi. jotka eivät sitä selvänä asiana pidä ja noudata. 

Oma kasvatustyöni perustuu samoihin arvoihin mistä Juha Kares kirjoittaa