Eräällä "bloggaajalla" on ollut mielikuvitusta laittaa kaikki mahdolliset kuulemansa huhut rodun sairauksista esille.  Miksi?
Eikö olisi tärkeämpää ensin varmistaa sairauden todenperäisyys.

Yli kymmenen vuotta sitten kerroin julkisesti että yksi kantakoiristani, Wulcanos Cirja-Cirella, on periyttänyt epilepsiaa. Sen useammalla jälkeläisellä, eri pentueista, on diaknosoitu k.o. sairaus.

Itse jätin, kun olin varmistunut että sairaus on perinnöllinen muoto, sen jälkeläiset pois kasvatustyöstäni.  Kerroin asiasta avoimesti kaikille ja laitoin tiedon kirjallisesti myös rotujärjestölle.

Rotujärjestö ei hyväksynyt ilmoitusta.  Minun olisi pitänyt viedä kaikki sairastuneet koirat tutkittavaksi Helsinkiin ja maksaa melkoisen paljon k.o. tutkimuksesta, jotta nämä rotujärjestön "asiantuntijat" olisivat uskoneet ja olleet tyytyväisiä.  Sen sijaan minunt leimattiin rodun mustamaalaajaksi ja valehtelijaksi.  Siis kun kasvattaja kertoi omien koiriensa sairaudesta niin  miksi hän valehtelisi.  Mikäli en olisi kertonut niin minua olisi saatu syyttää salaamisesta.

Mutta miksi rodun "asiantuntija" ryhtyy mustamaalaamaan muiden koiria, kertomalla kuulemiaan juttuja ja huhuja eteenpäin. Jonna Laitisen blogi: Hopeaketut

Jotta sairaus voidaan katsoa perinnölliseksi, on useamman saman koiran jälkeläisen sairastuttava. Ei yksi pääsky kesää tee, ei myöskään yksi sairastunut koira osoita että sairaus on perimän kautta tullut.  Silmiin tulee vikoja erilaisten traumojen seuraksena, joiden alkuperästä ei aina ole tietoa. Samoin epileptisiä kohtauksia tulee ilman perimääkin erilaisten syiden vuoksi. Tämän vuoksi on Hopeaketut-blogissa olevan "tiedon"  oikeellisuus hyvinkin kyseenalaista.

Asiallisempaa on tarkistaa tieto kasvattajilta ja keskustella siitä normalin hyvän tavan mukaisesti eikä tuoda esille sensaatiota hakien.

Unkarilaiset kasvattajat ja rodun harrastajat ovat todenneet rekisteriin otettavien koirien jalostukselliset ongelmat ja rotuunottaminen on lopetettu.  Kuluvana vuonna ei ole enää rotuunottamista.   Tiedon kertoi erikoisnäyttelymme tuomarit iltatilaisuudessa, jossa kysyin asiaa.

Mudin rekisteri suljetaan virallisesti MEOE.n päätöksellä, käytännössä se on jo suljettu.

Niin kauan kun koirat rekisteröidään ilman DNA-testiä, voi rekisteröidyn koiran perimässä olla eri koiria mitä sukutaulussa esiintyy, joko tahattomasti tai tarkoituksella.  Sen vuoksi on aina suhtauduttava epäillen yksittäisessa koirassa esiintyviin eroavaisuuksiin ja mietittävä mistä se voi johtua.

Mudin jalostuksessa on otettava huomioon nämä edellä esittämäni faktat ja ehkä jalostuksen tavoiteohjelmaakin (JTO) on uudistettava tältä osin. 

Jokaisen kasvattajan tavoitteena on terve, rotumääritelmän mukainen koira.  Miten tavoitteen voi toteuttaa on jokaisen kasvattajan oma valinta. Rotujärjestön asiantuntijoiden tulee kertoa faktat ja neuvoa, päätökset tekee kasvattaja. Olisi mielekästä että nämä "asiantuntijat" perustelisivat neuvonsa ja keskustelisivat kasvattajien kanssa, eivätkä asettuisi muiden yläpuolella oleviksi tietäjiksi,