"Valitettavan usein ei osata arvostaa Suomessa kasvatettua koiraa, ja erityisesti ei silloin kun kasvattaja on väärästä hiekkalaatikosta!"

Näinhän se on monessa rodussa. Viimeisessä Koiramme-lehdessä, toimittaja kirjoitti kolumnissaan "Täällä vartioin minä", aika osuvasti. Suomessa nostetaan liian korkeilla vaatimuksilla pentujen hinnat pilviin, jolloin avataan markkinat ulkolaisille kasvattajille sekä rekisteröimättömille koirille. Kun meillä on nyt hyvä KoiraNet-järjestelmä, jonka avulla jokainen pennunostaja voi tarkistaa pentueen taustat, voisimme jättää pakolliset PEVISA-määrykset vähemmäksi ja antaa kasvattajan itse harkita mitä tutkii, ja millaisia pentuja markkinoi. Silloin markkinoille tulisi eri hintaisia ja eri vaatimustason täyttäviä pentuja.
Eihän kaikki tuontikoirat ole tarkoitettukaan jalostukseen. Omassa rodussani noudetaan jatkuvasti ulkolaisia pentuja harrastuskäyttöön, koska valikoima on laajempi ja pennut halvempia. Samalla rotumme PEVISAa halutaan tiukentaa Suomessa kattamaan pakollisiksi tarkastettaviksi kaikki mahdolliset sairaudet, varmuuden vuoksi.

Tämähän on taivahan tosi - myös unkarilaisten rotujen kohdalla. Mudiharrastajat toimivat juuri kirjoituksen mukaisesti.  Voisiko asiaa paremmin ilmaista?

Tuntemattomista ja tutkimattomista vanhemmista polveutuvia tuontikoiria jalostukseen käyttäessämme, vesitämme kalliisti maksamamme tutkittujen koirien periytymisketjun. Eli vaikka kuinka tutkimme Suomessa syntyvien koirien vanhemmat, emme tiedä uutta verta tuovien koirien ominaisuuksia ja näin syntyvät pennut eivät ole  taustoiltaan sen kummemmin taattuja terveydeltään kun nuo tutkimattomat tuontikoirat.

Kysynnän ja tarjonnan laki määrää markkinat. Rotujärjestön päättäjien tulee nähdä, päätöksiä tehdessään, tulevaisuuteen. Onko Suomessa syntyville kalliille pennuille markkinoita, vai hakevatko potentiaalit ostajat pennut muualta EU-alueelta, tai siirtyvät vihreänlinjan kannattajiin, hankkimalla rekisteröimättömän halpakoiran?  Onko unkarilaisten rotujen kasvatuksella tulevaisuutta Suomessa?