Kilvan kennel-nimellä kasvattavaa kiinnostaa kovasti rotujemme epilepsia tilanne.  Hän on ottanut asian usein esille blogissaan "Hopeaketut"
Viimeinen viesti asiasta koskee keskustelua Unkarilaisen rotujärjestön puheenjohtajan kanssa ja mietintää mitä Unkarissa pitäisi asialle tehdä.

Mielestäni meidän ei tule sekaantua toisen maan rotujärjestön toimintaan, vielä vähemmän on syytä mennä neuvomaan, opastamaan, arvostelemaan ja vaatimaan heiltä toimia.  Olemmeko me ulkomaalaiset kasvattajat tietävämpiä ja viisaampia siihen?  Miltä tuntuisi mikäli ruotsalaiset tulisivat arvostelemaan, neuvomaan ja määräämään suomalaisten kasvattajien valintoja ja tekemisiä?

Eikö olisi viisainta ensin keskustella oman rotujärjestön alla, mitä tulisi tehdä ja miten?  Olemme Suomessa täysin samassa tilanteessa kun Unkarissakin.  Rotujemme kasvatus hoituu kasvattajien kautta ja heidän tietämyksensä asioista vaikuttaa rodun ominaisuuksiin ja terveyteen.  Määräyksillä ja kielloilla ei kasvatustyö edisty, vaan rotujärjestön tulee jakaa tietoa ja saada kasvattajat toimimaan yhteistyössä, niin Suomessa kuin Unkarissakin.  Kasvattajien välinen tiedonvaihtaminen voi toimia paljon paremmin ja kannustavammin kun minkäänlaiset säännöt ja rajoitukset.

Perinnöllinen epilepsia on hankala sairaus torjua.  Eläinlääkäritkin joutuvat tekemään diagnoosin usein omistajan kertomuksen perusteella.  Koira voi saada epileptisiä kohtauksia monesta muustakin syystä kun epilepsia-sairauden vuoksi. 

Kertokaapa millaisia sääntöjä pitää luoda epilepsian torjuntaa varten?  Kuka niitä sääntöjä ja kieltoja valvoo, oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti?  Itse olen, varmistuttuani sairauden perinnöllisestä muodosta, poistanut k.o. suvun koirat jalostuskäytöstä ja tiedottanut asiasta mahdollisimman avoimesti.  Emme voi, niin kauan kun sairautta ei voi selkeästi diagnosoida, mielestäni luoda mitään sääntöjä. Ainoastaan informoida asiasta mahdollisimman paljon.

Epilepsia on aiheena "herkullinen", sen avulla voi mustamaalata kilpailevien kasvattajien koiria ja levittää "virallista" tietoa ja juoruta ihan sydämen kyllyydellä.

Sairastuneista koirista tulisi saada enemmän tietoa, samoin tietoa niiden sukulaisten sairastumisesta ennen johtopäätöksien vetämistä.

Olisiko Kilvan-kennelin kasvattajan syytä huolehtia, tutkia ja raportoida tiedot ensin omista koirista ja kasvateistaan, ennen kun siirtyy toisten kasvattajien koirien sairauksien tutkimiseen ja raportointiin. Varsinkin kun diagnoosien tekemisen perusteet ovat kovin heppoisia.

Omasta mielestäni on valitettavaa että yksittäiset henkilöt ryhtyvät pitämään listoja toisten koirista, niiden ominaisuuksista ym. asioista.  Sivut toimivat juorujen ja väärän tiedon levityksen ehtymätömänä lahteenä.  Tulevaisuudessa ihmiset haluavat suojautua tuollaista tiedonlevitystä vastaan ja se tekee entistä vaikeammaksi saada keneltäkään oikeaa tietoa koirista, jota koiranjalostuksessa tarvitaan.

Koirankasvatuksessa tieto siirtyy "maan alle" .  Kasvattajat muodostavat omia kasvatusrenkaita, joihin uusien mukaan ottaminen on hyvin kontroloitua, heidän tulee ensin todistaa osaamisensa ja luotettavuutensa. 

Jokainen voi itse miettiä miksi meillä on ainakin kaksi eri "mudimaailmaa" Suomessa.
Toisten kasvattajien toimintaa kritisoivien, sensaatiohakuisten kasvattajien maine on kiirinyt Suomen ulkopuolellekin. 

Tiedoksenne - Epilepsy Project - webbisivut ovat yksittäisen harrastajan ylläpitämät sivut .  Mitään virallista tietoa ei tuo sivusto sisällä, eikä sivustolla ole mitään tekemistä Unkarin Mudiklubin tai Unkarin kennelliiton kanssa. 

Sivuilla ei ole tietoa miten näitä yksittäisiä koiria on tutkittu ja miten niiden epilepsia on todettu.  On tietenkin valitettavaa että koirilla on kohtauksia, mutta mistä kohtaukset johtuvat on epäselvää.  Yksittäisten kohtausten muoto, kesto ym. tietoja ei ole kellään. Ei myöskään tietoa onko koirilla perimän kautta tullut tämä sairaus vai onko koirilla joku muu sairaus tai ympäristöstä johtuva esim. myrkytystila.

Omistajathan voivat kirjoittaa itse tai antaa luvan julkaista koiristaan mitä tietoa tahansa, mutta kuinka todenperäistä asia on ja miten siihen tulisi suhtautua on jokaisen kuulijan itse päätettävä.

Epilepsy projekt-sivujen omistaja on kennel BestMudi, Barbara Sajdoková, Opava, Czech republic, Tšekki