" Ehkäpä hyvin pian "itseaiheutettuun ongelmaan" on olemassa muukin vaihtoehto kuin joidenkin kasvattajien tähän saakka suosima vastasyntyneiden koiranpentujen surmaaminen varmuuden vuoksi värin perusteella. Tämäkään ongelma ei katoa rodusta hautaamalla tietynvärisiä vastasyntyneitä pentuja, vaikka se tuntuukin olevan menetelmä jota vanhempi polvi suosii. Ilmankos moni ongelma monessa rodussa onkin tullut esiin vasta viime vuosikymmenellä - ei suinkaan siksi, että ongelmat olisivat yllättäen lisääntyneet, vaan siksi, että niitä ei enää piilotella saunan taakse. Mikäli on mahdollista kehittää geenitesti, on mahdollista tehdä yhdistelmiä joihin ei synny sairastuvia pentuja. "  Lainaus  on blogista Hopeaketut

Näkemykseni mukaan ei  kukaan muu kasvattaja ole joutunut tuohon tilanteeseen, että lopettaisi vastasyntyneitä pentuja.  Siihen aikaan kun aloittelin kasvatusta mudit olivat mustia. Vaikka niiden perintötekijöissä oli ehkä muitakin värejä, ne tulivat harvoin esiin, koska musta on dominoiva väri ja koska isä sekä emä olivat mustia tuskin koskaan syntyi, oman kokemukseni mukaan, muun värisiä. Jokunen merkkivärinen pentu silloin tällöin siirtyi kotikoiraksi.  Vaalennusgeenin aikaansaamia värejä ei tullut esiin lainkaan.  Nykyisen mudikasvatuksen mukanaan tuomat väriongelmat olivat silloin tuntemattomia.

Suurempi ongelma oli rodun vähälukuisuus ja tuntemattomuus. Myös epilepsia tuli alkuajan koirista esiin. Nyt jälleen unkarinkielisellä palstalla on otettu esiin epilepsia, joten toivonkin niiden jotka ovat hakeneet tai hakevat Unkarista jalostuskoiria, tarkistavan koiransa taustat k.o. sairauden varalta.  Kyseinen sairaus leviää salakavalasti jalostusmateriaaliin, kun siitä ei haluta puhua eikä sen mahdollisuutta haluta huomioida.

Terveys tulee laittaa kuitenkin aina etusijalle, vaikka kuinka haluaa kasvattaa jonkun tietyn värisiä koiria.