Vastine: Puheenjohtajan palsta kirjoitukseen, Unkarinpaimenkoirat -lehti 1/2011
Lainaukset kursivoituna

 
Syyskokouksessa osallistujia oli ennätysmäisen vähän, eli joko yhdistys toimii niin, että jäsenet ovat tyytyväisiä, tai sitten ketään ei kiinnosta. Tai sitten ei uskalleta tulla paikalle kun pelätään että voisi vaikka päästä hommiin. No oli niin tai näin, puheenjohtajan pestini siis jatkuu ja muutenkin hallituksessa tapahtui vain vähän muutoksia.
 
Vuosia kokouksiin osallistuneena olen todennut että viime vuosina kokouksessa kävijöiden määrä on entisestään vähentynyt. Syitä on useita. Jossain vaiheessa on yritetty keskustella rotujärjestön asioiden hoitamistavoista ja tyylistä. Saada muutosta avoimempaan, keskustelevampaan ja informatiivisempaan toimintatapaan. Minkäänlaista muutosta ei ole saatu aikaiseksi. Samat vanhat ”jäärät” katsovat omistavansa yhdistyksen ja määräävänsä sen toiminnasta. He eivät halua toimia jäsenistön kanssa eikä jakaa tietoa kaikille jäsenille. Ainoastaan omille kannattajille annetaan tieto toiminnasta ”pöydän alta”. Valta pyritään pitämään kaikin mahdollisin keinoin itsellä ja hallituksen jäsenten oman edun tavoittelu on pääosassa hallituksen toiminnassa.
Syyskokouksessa hallituksen jäsenet olivat enemmistönä ja he valitsivat itse itsensä tehtäviinsä.
Muutama hallituksen ulkopuolinen ehdolle asettunut jäsen ei tälle porukalle kelvannut. Puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet eivät halua tai pysty yhdistämään jäsenistöä vaan hajottavat harrastajat, kylvävät epäsopua ja riitaa ympärilleen. Ylimielinen suhtautuminen kaikkiin jäseniltä tulleisiin esityksiin ja keskusteluyrityksiin vie pohjan kaikelta yhteistyöltä ja toiminnalta.
 
Tulevan kevätkokouksen yhteyteen hallitus päätti ensitöikseen kutsua kokoon rotuyhdistysten edustajat, jotta keksittäisiin keinoja millä saadaan sujuvoitettua ja jäntevöitettyä yhdistyksen jalostuksenohjausta. Rotujärjestö on ainoa tahojolla on vastuu jalostuksenohjauksesta, terveystietojen keräämisestä ja jakamisesta, poikkeusluvista, yhdistelmäsuosituksista, pentuelistoista, jalostuksentavoiteohjelmista, PEVISOista, tuomarikoulutuksista, jalostustarkastuksista, erikoisnäyttelyistä jne.
 
Jalostuksenohjaus kuuluu mielestäni kasvattajien toiminnan piiriin, mutta kuten yllä puheenjohtaja kirjoitti, hän ei ajattele näin.
Useampaan kertaan on Unkarinpaimenkoirat ry:n yleiskokouksessa käsitelty esitys jalostustoimikunnan vaihtamisesta kasvattajatoimikunnaksi, jonka työhön voisi jokainen rotujärjestön jäsenkasvattaja osallistua. Esitys ei ole kelvannut. Hallituksen jäsenille on ollut tärkeää voida nimetä itsensä ja kannattajansa jalostustoimikuntaan ja pitää näin käsissään myös jalostustoimikunnan tehtävät.

Jalostustoimikuntaan halutaan jäseneksi henkilöitä jotka ovat valmiita toimimaan hallituksen ohjeiden ja päätösten mukaan kyseenalaistamatta heidän mielipidettään.
Rotuyhdistyksissä toimijat ovat enemmän suuntautuneet erilaisten harrastusten pariin, kaikki eivät ole edes rotujärjestön jäseniä eivätkä ole käytännön kasvatustyössä olleet. Ihmettelen esitystä että rotujemme ohjaus ja tulevaisuus siirrettäisiin näille rotujärjestön ulkopuolella toimiville ihmisille.
Rotujärjestön jäsenillä on oikeus osallistua toimintaan ja kertoa mielipiteensä. Tätä oikeutta esim. rotujemme jalostusasioissa, ei voi siirtää rotujärjestön jäsenten ulottumattomiin ja vaikutuspiirin ulkopuolelle.

 
Allekirjoittaneen on hyvin vaikea ymmärtää, miksi iso osa rotujemme kasvattajista ei panosta rotunsa tulevaisuuteen. Yhdistyksessä on paljon valistuneita kasvattajia, jotka keräävät erilaisia tilastoja ja tekevät käppyröitä pöytälaatikkoihinsa, tai korkeintaan omiin blogeihinsa. Miksi tehdä iso työ, joka hyödyntää ehkä omaa kasvatustyötä, mutta jää usein piiloon muilta, joskus jopa tarkoituksellisesti salataan?

En ymmärrä miksi Unkarinpaimenkoirat ry.n hallitus ei halua mitään yhteistä toimintaa, joka aktivoisi kasvattajat mukaan. Syyskokouksessa oli esitys kasvattajille suunnatusta koulutuksesta, joka tyrmättiin. Esitys tulee uudelleen käsiteltäväksi kevätkokouksessa.
 
Miksi minun tai jonkun toisen pitkäaikaisen kasvattajan tulisi kumartaa puheenjohtajaa ja tarjota omia tietojani hänen käyttöönsä? Koska meitä kasvattajia ei arvosteta eikä haluta mukaan rotujärjestön työhön, ei meillä ole mitään syytä jakaa keräämäämme aineistoa rotujärjestön kautta.  Yhteistyö ei toimi yksipuolisesti, Unkarinpaimenkoirat ry.n puheenjohtajan tulee palata ”maan päälle” ja pystyä keskustelemaan kaikkien jäsenten, myös kasvattajien kanssa.

Ja miksi antaa rotunsa jalostuksenohjauksesta vastuu muun rotuisten koirien harrastajille? Esimerkiksi UPK:ssa tällä hetkellä puli-harrastajat tekevät hartiavoimin töitä, niin pumin kuin mudinkin asioiden eteen. Onko niin että kasvattajat ajattelevat, että pumin tuhoa (rekisteröinnin romahdus) ei estä enää mikään ja mudin nousua ja uhoa (rekisteröintien räjähdys) ei voi, eikä tarvitse ohjata? 
Tässä muutama kysymys joihin toivottavasti löytyy vastauksia kevätkokouksen yhteydessä pidettävässä tilaisuudessa
.
 
Tämä puheenjohtajan esiintuoma ongelma kuvaa hyvin tulehtuneita suhteita, jotka ovat Unkarinpaimenkoirat ry.n hallituksen ja rotujamme kasvattavien välillä. 

Uusien harrastajien kiinnostus rotuihimme laskee, koska rodun harrastajat yhteen kokoava järjestö on toimimaton ja maineeltaan kyseenalainen. Uudet harrastajat haluavat mukavaa yhdessäoloa, tukea koiransa kasvatuksessa ja tietoa luotettavista kasvattajista. Unkarinpaimenkoirat ry ei sitä tarjoa, harrastajat joutuvat keskelle kiistoja, juonitteluja ja kilpailevien kasvattajien mustamaalausta. Osa siirtyy toisiin rotuihin, osa hankkii pennun omiin vaistoihinsa luottaen ja kertoo että ei halua olla missään tekemisissä rotujärjestön kanssa.
Kun pentujen kysyntä hiipuu, rekisteröintimäärät laskevat, jäsenmäärä putoaa ja rotujärjestön tulot hupenevat. Edistääkö Unkarinpaimenkoirat ry.n hallituksen nykyinen toiminta rotujemme harrastusta?

 
Lopuksi voin todeta puheenjohtajalle: Sitä saa mitä tilaa. Vuorovaikutustaidot olisivat tehtävässäsi ensiarvoisen tärkeitä, ne on todettu puutteellisiksi ja rotujärjestömme tila pahenee vuosi vuodelta. Kysymys kuuluukin: Kuinka kauan Unkarinpaimenkoirat ry saa pitää rotujärjestöoikeudet kun sen toiminta ei palvele rotujemme etua eikä tue rotujemme kasvatusta.
 
Unkarinpaimenkoirat ry.n puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet voivat katsoa peiliin ja kysyä miksi tällainen kirjoitus on julkaistu?

 
Te olette itse halunneet ja vastaanottaneet vapaaehtoisesti tehtävänne. Se edellyttää että te hoidatte työt jäsenistöä tasapuolisesti ja puolueettomasti kohdellen. Rotujärjestön tehtävä on yhdistää rotujemme harrastajat, ei hajoittaa ja karkoittaa, jota nyt tapahtuu. Mikäli tehtävänne on liian vaativa siitä voi erota.