Fanaattiset mudiharrastajat - SuMu ry.n hallitus on tehnyt Unkarinpaimenkoirat ry.n kevätkokoukselle esityksen että mudin rotujärjestöksi halutaan vaihtaa Suomen Palveluskoiraliitto ry.

Unkarinpaimenkoirat ry.n kevätkokouksen esityslista (pdf)

Perusteluiksi on laitettu, että vanha kasvattaja painostaa näitä "herkkähipiäisiä" harrastajia, eivätkä heidän hermonsa kestä toimia paineen alla. Heillä on ehkä heikompi hermorakenne kun koirillansa?

Toinen perustelu on, että rotu saa tartunnan toisista unkarilaisista paimenkoiraroduista ja mudi saatetaan hankkia seurakoiraksi ja lenkkikaveriksi. Se ei ole Sumulaisten mielestä oikea suunta mudiharrastuksessa.

Lisäksi on huomioitu, että Unkarinpaimenkoirat ry.n jalostustoimikunta ei ole paneutunut riittävästi rodussa esiintyvään sinisenkoiransyndroomaan ja töpöhäntäisyyteen, jotka ovat rodussa marginaalisia ongelmia. 

Oletetaan myös että Unkarinpaimenkoirat ry ei haluaisi kroatianpaimenkoiria alaisekseen roduksi. Kroatianpaimenkoiraharrastajat ovat hyvin yksiselitteisesti ilmoittaneet että heillä ei ole halua tai tarkoitusta vaihtaa rotujärjestöä.

Onko rotujärjestön vaihdon peruste rodun etu vai rodunharrastajaporukan (SuMu ry) oma etu? SuMu ry edustaa vain osaa rodun harrastajista, ei kaikkia. Kaikkia rodun harrastajia ei haluta SuMu ry.n jäseniksi, eivätkä kaikki mudiharrastajat suinkaan halua SuMu ry.n jäseniksi.

Mudiharrastajat ovat jakautuneet näkökantojen, harrastussuuntautumisen, henkilökemioiden, kateuden ym. syiden vuoksi eri ryhmiin, jotka eivät halua tai pysty yhteistyöhön.
Yksi ryhmä (SuMu ry) haluaa omia rodun omakseen. Tämän vuoksi yhdistys haluaa vaihtaa rodun rotujärjestöksi Suomen Palveluskoiraliittto ry.n.  SuMu ry.n päämääränä on saada rotuyhdistysen asema ja valita yhdistyksen jäsenet, jotka voidaan hyväksyä toimintaan mukaan. Näin he yrittävät vaikuttaa ja vaikeuttaa ennen kaikkea rodun kasvattajien asemaa.

Mikäli mudin rotujärjestö vaihdetaan, vaihdoksessa tulee taata rodun kasvattajien ja harrastajien asema ja oikeudet uudessa organisaatiossa.

Miten rodun harrastustoiminta ja hallinto muuttuisi SPKL:n alaisuudessa. Harrastajien tulee liittyä Suomen Palveluskoiraliiton alaiseen yhdistykseen. Palveluskoiraliitossa ei ole henkilöjäseniä. Jäsenyhdistykset valitsevat edustajat keväällä ja syksyllä pidettäviin SPKL:n yleiskokouksiin.  SPKL:n yleiskokous valitsee SPKL:n hallituksen ja toimikunnat mm. jalostustoimikunnan, joka hoitaa SPKL:n alaisten rotujen sääntömääräiset asiat ja tarvittaessa lähettää ne SPKL:n hallituksen ja yleiskokouksen käsiteltäväksi. Jokaisella rodun harrastajalla on mahdollisuus vaikuttaa mm. jäsenyhdistysten kautta ja asettumalla jäsenyhdistysten edustajaksi yleiskokoukseen. 

SPKL on perustettu palveluskoirakoetoiminnan organisaatioksi ja se toimii rotujärjestönä lähinnä roduille, joilla ei ole omaa rotujärjestöä.  Siinä mielessä SPKL ei ole mielestäni unkarilaisen paimenkoirarodun rotujärjestö, vaan mielestäni mudin tulisi kuulua edelleenkin samaan rotujärjestöön, johon muutkin unkarilaiset paimenkoirarodut kuuluvat.

Suomen Palveluskoiraliitto ry.n esittely

Positiivisesti ajatellen mudin asioista (PEVISA ja JTO ym.) tulisi päättämään katsantokannaltaan laajempi porukka (240 jäsenyhdistyksen edustajat), jolla ei ole niin suuria tunteita rotua kohtaan ja asiat voidaan käsitellä järkevin perustein. Todeta kannan suppeus ja kohtuuttomat jalostusvaatimukset siihen nähden. Uskon että pääsemme tätä kautta eroon päättömän tiukoista jalostusvaatimuksista ja siinä mielessä voisin kannattaa mudien siirtymistä SPKL:n alaisuuteen.

Rodun kotimaassa Unkarissa mudia ei lueta palveluskoiraroduksi, eikä sen jalostuksen tavoitteisiin kuulu palveluskoiraominaisuudet, vaan samat ominaisuudet kun pulille ja pumille, eli paimennus ja monipuoliset harrastuskoiraominaisuudet. Mudin rotumääritelmän mukainen koko n. 40 - 45 cm, on liian alhainen varsinaiseksi palveluskoiraksi. FCI ei lue mudia palveluskoiraroduksi.

Rotujärjestön vaihtuminen ei SuMu ry.n toiveista huolimatta muuta rodun tilannetta. Mudiharrastuksessa on ja tulee olemaan erilaisia näkökantoja ja toimintatapoja, yhdistymisvapaus ja sananvapaus takaavat kaikille harrastajille mahdollisuuden toimia rodun piirissa.

Missä vaiheessa rodun harrastajat oppivat keskustelemaan ja perustelemaan näkemyksiään toisilleen?  Milloin harrastuksessamme hyväksytään erilaisia mielipiteitä ja ajatuksia. Mikään harrastus ei kehity mikäli ei ole erilaisia näkökantoja. Politiikassa on aina myös oppositio, joka kritisoi valtaa pitävien toimintaa, niin on myös harrastustoiminnassa. Rotuyhdistyksen johdon on pystyttävä, kestettävä, kuunneltava ja keskusteltava eri näkemyksen omaavien harrastajien kanssa. Sitä tuskin voi välttää jatkossakaan.

Mitä mudien rotujärjestön vaihtaminen vaikuttaisi Unkarinpaimenkoirat ry.n toimintaan?
Rotujärjestön jäsenmäärä ja rekisteröintien määrä alenee
Rotujärjestön jäsenmaksutulot alenevat
Rotujärjestön toimintaedellytykset ja niiden kustannukset jäävät pienemmän jäsenmäärän kannettavaksi.
Unkarinpaimenkoirat ry.n tulee, säilyttääkseen rotujärjestöoikeudet, tehostaa toimintaansa sekä jäsenhankintaansa.
Kennelliitto tarkkailee pienten rotujärjestöjen toimintaedellytyksiä ja toimintatapoja, miten ne täyttävät rotujärjestön toiminnalle asetetut vaatimukset. Mikäli toiminta ei ole riittävää, rotujärjestö saattaa menettää rotujärjestöstatuksensa sekä valtuustopaikkansa ja joutua alistamaan toimintansa esim. Suomen Seurakoiraliiton alaisuuteen, rotuaharrastavaksi yhdistykseksi.

Rotujärjestön ohjesääntö (pdf)

Onko Unkarinpaimenkoirat ry.n jäsenistö ajatellut mikä on mudien ja muiden unkarilaisten paimenkoirarotujen etu vai onko jonkun harrastajaryhmän oma etu rotujemme etua tärkämpi?