Uusimmaksi rotumme asiantuntijaksi ja kasvattajaksi lukeutuva Ulla Koljonen, kennel Ulrikan, kirjoittaa 6.7.2006 Cybermudi-keskustelupalstalla: Tiesitkö muuten, että minulla on objektiivisestikin tarkasteltuna, kaikilla mittareilla mitattuna ja kaikki omainaisuudet huomioiden Suomen paras ruskea mudi? 
Olen kiinnostunut mudien kasvatuksesta (Ulrikan Kennel) ja haluaisin kuvat tarkasteltavakseni.

Suomen kaikinpuolin makein, kaunein, viisain ruskea mudini Mocca on myös älykkyydeltään joitakin kasvattajia älykkäämpi. Mocca oppii monenlaisia asioita hyvin nopeasti. Mainitun artikkelin minusta kirjoittanut kasvattaja ei parinkymmenen kasvattajavuodenkaan jälkeen tiedä, että kasvattajaksi sanotaan kenneliä/henkilöä joka on pennun saanut aikaiseksi ja rekisteröinyt sen, ei koiran omistajaa. Ulrikan kennel/Ulla Koljonen ei ole Mocan kasvattaja.

Mutta se vanha kasvattaja tietää että tullakseen kasvattajaksi, on osattava valita kasvatukseen sopivat koirat ja osattava arvioida niiden ominaisuudet. Mikäli näkee vain oman koiran erinomaisuuden, niin näkemystä kutsutaan kennelsokeudeksi. Ilmeisesti meillä on näitä kennelsokeita enemmänkin.

Onko edellä oleva vakavasti otettavan kasvattajan puhetta? Itse en ole tavannut vielä virheetöntä koiraa ja kasvatuksessani yritän nähdä käyttämieni koirien virheet, pyrin yhdistelmällä aina korjaamaan niitä.  En ole koskaan missään väittänyt, että kasvatan virheettömiä koiriä. Mutta Ulla aikoo ainakin aloittaa kasvatuksensa täysin virheetömällä koiralla, ja onhan tämä virheetön koira jättänyt jo jälkeläisiä. Ovatko ne virheettömiä? Pian voimme arvioida tämän virheettömän koiran jalostusarvon.

Mikäli ei itse osaa objektiivisesti arvioida koiriaan, kannattaa hakea arvio arvostamaltaan henkilöltä, esimerkiksi kokeneelta rotujemme erikoistuomarilta. Samalla oppii itsekkin katsomaan koiraa ja vertaamaan sitä rotumääritelmään.

Suomen Kennelliiton kasvattajasitoumuksessa sanotaan: Pyrin kasvattamaan rotumääritelmän mukaisia koiria. Joten, jos kasvattaa SKL.n jäsenenä, on sitoutunut tuohon vaatimukseen. Eri asia on mikäli muut asiat painavat kasvattajan suuntautumisessa enemmän, mutta rotujärjestöömme kuuluvien kasvattajien tulee noudattaa SKL.n sääntöjä.

Unkarilaisten rotujen kuluvan vuoden erikoisnäyttelyssä oli ennätysmäärä mudeja arvosteltavana. Erikoistuomari asetti 34 koiraa paremmuusjärjestykseen. Vanhan kasvattajan mielestä palkinnot menivät oikeille koirille, mutta miksi eivät nuo uusien kasvattajien ja äänekkäiden asiantuntijoiden koirat pärjää, vaan ne vanhan kasvatit kulkevat edelleenkin edellä. Samat koirat menestyivät edellisenä päivänä EUV-näyttelyssä, joten ei voi syyttää sattumaakaan.

Viimeisen viiden vuoden aikana en ole kasvattanut yhtään pentuetta. Olen odottanut, että rotu olisi kehittynyt Suomessa eteenpäin uusien harrastajien toimesta, muussakin kun puheissa. Pitää varmaan jokaisen katsoa peiliin ennen kun syyttää vanhaa vehkeilystä ja laittaa puheikseni sellaista, jota en ole koskaan lausunut.