Unkarinpaimenkoirat ry:n hallitus esittää, että rotujärjestöstä tehdään rotuyhdistyksille kattojärjestö. Rotuyhdistykset kantaisivat tulevaisuudessa vastuun kukin oman rotunsa kehityksestä, koulutuksesta ja jalostuksesta rotujärjestön tuella.

Miten tätä älynväläystä toteutettaisiin?

Eri rotujemme harrastajamäärissä on suurta vaihtelua. Komondorin harrastajia on alle kymmenen ja pumiharrastajia useampi sata, muiden rotujen harrastajia määriltään siltä väliltä ja joitakin harrastajia jotka harrastavat useampaakin unkarilaista rotua. 
Valitaanko joka rodun edustaja rotujärjestön hallitukseen ja millä perusteella?
Onko joka rodun edustajalla yhtenäinen äänivalta, vai onko sillä rodulla jonka harrastajat maksavat suurimman määrän jäsenmaksuja äänet jäsenmaksuihin suhteutettuna? 
Miten päätökset tehtäisiin? 
Viedäänkö kaikki esitykset ensin käsiteltäväksi rodun yhdistyksen hallitukselle ja sen jälkeen "rodun puhemies / edunvalvoja" tulee rotujärjestön kokoukseen tuomaan esille rodun harrastajien kannan? 
Miten asia päätetään kun kannat ovat eriäviä ja "edusmies" on määrätty pitämään kiinni päätetystä kannanotosta.
Miten viisi rotuyhdistystä voisi olla samanarvoisessa asemassa toimintansa pyörittämisessä ja rahoittamisessa?  Suurempi rotuyhdistys järjestäisi omilleen vaikka millaista toimintaa, kun sillä on tekijöitä sekä rahaa, mutta sen pienimmän jäsenille ei olisi tarjolla mitään, kun ei ole tekijöitä, eikä rahaakaan. Eikö tällainen luo epätasa-arvoa, kaunaa ja katkeruutta? Pystyisikö ja antaisiko yhteinen rotujärjestö apua ja avustusta näille pienemmille ja heikoimmin toimiville yhdistyksille?

Onko mietitty kuinka raskaaksi tälläinen organisaatio ja sen pyörittäminen muodostuu?
Kuuden hallituksen kokoukset jokaisesta päätettävästä asiasta.  Mikäli asioiden kannanottoja ei rotuyhdistyksien hallituksien päätettäväksi annettaisi niin eihän rotuyhdistyksillä olisi merkitystä mutta mikäli kaikista asioista pitäisi antaa kannanotto ja päätös niin kuuden kokouksen  (viisi rotuyhdistysta + rotujärjestö) pitäminen on mielestäni järjetöntä.

Olisi mielenkiintoista nähdä tämä "rumba" kun rotujärjestön hallituksen sihteeri laatii kysymyksiä ja tiedusteluja rotuyhdistyksille, odottaa niihin vastaukset ja k.o. yhdistyksen pöytäkirjapäätökset, viedäkseen ne rotujärjestön esityslistalle ja sen jälkeen käsittelyyn jossa jokainen rotuyhdistyksen edustaja esittää oman yhdistyksen kannanoton ainoana oikeana.

Jokaisen yhdistykseen on muodostettava oma organisaatio, joka toimii ja kokoontuu. Siis vähintään 5 x 5 henkilöä + rotujärjestön hallitus  eli  25 - 30 henkilön työpanos. 
Kun saadaan aktiivit henkilöt toimimaan oman rotunsa hyväksi, niin kuka tekee rotujärjestön työt?  Miten ne jaetaan ja kenelle?
Jokainen hallitukseen kuuluva ajaa oman rotunsa ja yhdistyksensa etua.
Kuka suostuu toimimaan kaikkien unkarilaisten rotujen puolesta, puoluettemasti, tasapuolisesti ja ilman palkkaa?

Eikö olisi järkevämpää jatkaa nykyistä yhteistoimintaa ja käyttää nämä voimavarat kaikkien unkarilaisten rotujen hyväksi, toiminnan aktivoimiseen ja yhteisten tilaisuuksien järjestämiseen?  Voihan rotujemme harrastajat tavata toisiaan näissä yhteisissä tilaisuuksissa, vaikka siellä on naapurirodun harrastajiakin.
Mitä enemmän "klikkiydytään" ja rajataan toimintapiiriä, sen vaikeammaksi yhteistyö tulee muodostumaan ja näköpiirit kaventuvat.

Toivon kaikkien rotujemme harrastajien miettivän mitä todella haluamme harrastukseltamme ja miten tulevaisuudessa toimimme yhteisen harrastuksemme hyväksi.