Rotujärjestömme historiaa

Puli ja pumi harrastajat perustivat alajaoston Suomen Seura- ja Kääpiökoirayhdistyksen alaisuuteen 1974.
Kun ensimmäiset mudit, kuvaszit ja komodorit tuotiin Suomeen ja ne sijoitettiin saman rotujärjestön alaisuuteen, oli luonnolista että niiden harrastajat tulivat mukaan puli ja pumi alajaoston toimintaan. Yhteisen toiminnan tavoitteena oli tehdä rotuja ja niiden kotimaata tunnetuksi, sekä hankkia tietoa näiden rotujen kasvatuksesta ja ulkomuodon arvostelusta rodun kotimaasta.  Kerättiin rahaa mm. että saatiin lähetettyä ulkomuototuomari opintomatkalle Unkariin ja palattuaan jakamaan sieltä saamaansa tietoa muille tuomareille.
Maksettiin myös unkarilaisen tuomarin matkakuluja, jotta saatiin hänet arvostelemaan koiriamme Suomessa.

Alajaoston laajennuttua käsittämään kaikki unkarilaiset paimenkoirarodut, nimi muutettiin ja alajaosto rekisteröitiin viralliseksi yhdistykseksi 1979. Nimeksi tuli Unkarinpaimenkoirat ry.

Suomen Seura- ja Kääpiokoirayhdistys oli yksi suurimmista rotujärjestöistä.
Unkarinpaimenkoirat oli hyvin pieni ryhmä, jolla ei ollut mitään mahdollisuuksia saada edes hallituspaikkaa tässä järjestössä, saati mahdollisuuksia vaikuttaa tämän rotujärjestön päätöksiin tai tiedon saamiseen päätöksien taustoista.

Jotta harrastajat saisivat enemmän tietoa ja mahdollisuuksia toimia, haettiin Unkarinpaimenkoirille rotuaharrastavan yhdistyksen statusta 1985
Toimittuaan rotuaharrastavana yhdistyksenä, toiminnan laajentuessa ja "seinien ahdistaessa" päätettiin yrittää saavuttaa rotujärjestön asema.
Se vaati pitkäntähtäyksen suunnitelmaa, yhteisehenkeä ja jäsenmäärän kasvattamista SKL.n asettamia vaatimuksia vastaavaksi.

Saimme erinomaisen vetäjän valitsemalla puheenjohtajaksi tunnetun ulkomuototuomarin Gunnel Holmin.
Yhteinen päämäärä ja hänen vaikutusvaltaansa käyttäen saavutimme tavoitteen 1990

Rotujärjestönä saimme kaikki SKL:n tiedotteet, kyselyt ja harrastajille suunnatut tiedot suoraan käyttöömme. kun alajärjestönä saimme ne kiertotietä ja isommalla tai pienemmällä viiveellä. Emme voineet myöskään osallistua päätöksen tekoon, vaan emojärjestö hoiti yhteydenpidon ja vastaukset puolestamme. Eli meillä ei ollut asioihin vaikutusmahdollisuutta.

Rotujärjestöoikeudet toivat järjestöllemme saman aseman, oikeudet ja vaikutusmahdollisuudet kun meitä huomatavasti suuremmilla järjestöillä on Suomen Kennelliitossa. Unkarinpaimenkoirat ry.llä on yksi valtuustopaikka, kuten on esim. Suomen Palveluskoiraliitolla tai Suomen Ajokoirajärjestöllä, jotka ovat jäsenmääriltään yli kaksikymmentäkertaa suurempia kun Unkarinpaimenkoirat ry.

Linkki: Rotujärjestön toimintaohje  (pdf)

Tulevaisuus?

Unkarinpaimenkoirat on yksi jäsen- ja rekisteröintimääriltään pienimpiä rotujärjestöjä. Suomen Kennelliiton hallitus sekä valtuusto on käsitellyt pienten rotujärjestöjen siirtämistä takaisin rotuaharrastaviksi yhdistyksiksi suuremman rotujärjestön alaisuuteen, mikäli järjestö ei täytä rotujärjestön vähimmäisvaatimuksia. 
Mudiharrastajien mahdollinen eroaminen Unkarinpaimenkoirat ry.n alaisuudesta, voi aiheuttaa järjestön palauttamisen Suomen Seurakoirat ry.n alaiseksi rotuaharrastavaksi yhdistykseksi.

Suomen Palveluskoiraliitto ottaa mielellään vastaan lisää jäseniä, tuohan se järjestölle sekä rahaa jäsenmaksuina että valtaa suuremman jäsenmäärän muodossa.
Mitä se tarjoaa mudiharrastajille?
SuMu olisi yksi pieni yhdistys 210 muun yhdistyksen joukossa. Yhdistys saisi toimia omineen, niinkuin haluaa, hoitaa rahoituksensa, tiedotuksensa ja muut toiminnot itsenäisesti.  Mutta päätösvalta asioista,  jotka kuuluvat rotujärjestön hoidettavaksi, on SPKL jalostustoimikunnassa, hallituksessa ja yleiskokouksessa.
SPKL:n hallitus päättää jalostustoimikunnan kokoonpanon.  Yleiskokous valitsee hallituksen, ja se muodostetaan yleensä suurilukuisten rotujen ja tiettyjen lajien harrastajista, joilla on laaja kannatus palveluskoirayhdistyksissä. Pienillä rotuyhdistyksillä ei riitä asiaan sanavalta.  Eikä näillä hallitukseen valituilla harrastajilla ole juuri kiinnostusta koirankasvatusasioihin.

Esimerkkinä voin kertoa että SuMulla on SPKL:n yleiskokouksessa kaksi ääntä, Hämeenlinnan Kennelkerholla viisi ääntä, LeVeKillä viisi ääntä, Riihimäen Kennelkerholla viisi ääntä, Kiteen kennelkerholla viisi ääntä ym.  Eli me tavallisiin SPKL:n jäsenjärjestöihin kuuluvat  voimme vaikuttaa enemmän SPKL:n kautta mudin jalostukseen, kun SuMu.ry ja sen jäsenet.  Vaikka joku on vakuuttanut että yleiskokous ei puutu rotuyhdistyksien päätöksiin, niin yleiskokoukseen valituilla edustajilla on oikeus ja mahdollisuus ottaa kantaa sekä vaatia tarkempaa käsittelyä yleiskokouksen päätettäväksi tuoduissa asioissa.

SPKL.n on vastattava rotujärjestönä rodun harrastajien mahdollisuudesta toimia rotujärjestössä. Mikäli SuMu ry valikoi jäsenet perustelematta valintaansa, tai kieltää sananvapauden, SPKL hallitus joutuu puuttumaan asiaan. Rodulla voi olla vain yksi rotujärjestö ja sen alaisuudessa on kaikkien rodun harrastajien oikeus toimia, pois lukien ne jotka ovat jotenkin rikkoneet lakia.

Onko Sumulaiset tyytyväisiä päästessään suuren Palveluskoiraliiton pieneksi palvelijaksi?  Osa mudiharrastajista jää varmasti myös Unkarinpaimenkoirat ry.n alaisuuteen ja jatkaa toimimistaan sitä kautta. Näin harrastajat hajaantuvat eivätkä ehkä edes tapaa toisiaan. Näin pienen rodun kohdalla asia vaikeuttaa silloin kasvatusta ja jalostusseurantaa.

Unkarinpaimenkoirat ry tarjoaa yhteiset taustatekijät kaikille unkarilaisille paimenkoiraroduille, yhteydet Unkariin ja sikäläiseen kulttuuriin, historiaan ja yhteistyöhön muiden samansukuisten rotujen kasvattajien kanssa.  Tämä on tärkeää kasvattajille, ei ehkä vasta rotuun tutustuneille harrastajille.
Myös tiedon välitys, vaikka se  joskus ontuukin, on helpompaa, kuten myös kasvattajien sitouttaminen rotuun onnistuisi mikäli niin haluttaisiin.
Tapahtumat ja rotujen erikoistuomareiden tuominen on näiden kaikkien rotujen harrastajien etu, josta hyötyy myös mudin kasvattajat. 
Mudin harrastajat voivat, kuten nytkin olla mukana SPKL:n toiminnassa, mutta mielestäni rodun etu on kuulua yhtenä unkarilaisena rotuna samaan rotujärjestöön kun muutkin unkarilaiset paimenkoirarodut.

Mitä tulee muiden rotujen harrastajien  liittymiseen  ja rotujärjestön vaihtamiseen Unkarinpaimenkoirat ry alaisuuteen. Asiaa tulee harkita tarkoin.  Unkarinpaimenkoirat liittyy vahvasti taustoiltaan ja kulttuuriltaan yhteydenpidossaan Unkariin.  Kokevatko mahdolliset toisten rotujen harrastajat syrjintää, miten toiminta voisi olla tasapuolista esim. yhteydenpidossa rotujen kotimaanhan, erikoisnäyttelyjen tuomarivalinnoissa ym. ja haluaako minkään rodun harrastajat liittyä Unkairnpaimenkoirat ry.hyn?

Rotujärjestön säännöissä kerrotaan minkä rodun rotujärjestö se on, Suomen Kennelliitto vahvistaa mikä rotu kuuluu  järjestön alaisuuteen..  Unkarinpaimenkoirat ry ei ole koirakerho..

Syyskokouksessa tehtävä päätös koskee kaikkia Unkarinpaimenkoirat ry.n jäseniä ja rotujen harrastajia, ei vain mudiharrastajia ja näiden kaikkien rotujen tulevaisuutta millaisen rotujärjestön alla kasvattajat ja harrastajat tulevaisuudessa toimivat.