Unkarinpaimenkoirat ry.n puheenjohtajan kirjoitus:

"Tulevan kevätkokouksen yhteyteen hallitus päätti ensitöikseen kutsua kokoon rotuyhdistysten edustajat, jotta keksittäisiin keinoja millä saadaan sujuvoitettua ja jäntevöitettyä yhdistyksen jalostuksenohjausta. Rotujärjestö on ainoa tahojolla on vastuu jalostuksenohjauksesta, terveystietojen keräämisestä ja jakamisesta, poikkeusluvista, yhdistelmäsuosituksista, pentuelistoista, jalostuksentavoiteohjelmista, PEVISOista, tuomarikoulutuksista, jalostustarkastuksista, erikoisnäyttelyistä jne."
 
Miksi rotujärjestön hallitus ei halua käyttää kokeneineiden kasvattajien taitoa ja osaamista? 
 
Vuosia on menty siten että kasvattajilla ja rotujärjestön toiminnalla ei ole mitään yhteistä. Rotujärjestön hallitus on yrittänyt löytää itsensä lisäksi edes joitakin jäseniä jotka suostuisivat ottamaan vastaan nimityksen jalostustoimikuntaan.
 
Luottamus jalostustoimikunnan ja kasvattajien välillä puuttuu koska toiminta on salaista ja jaettu hallituksen hyväksymiin (jalostustoimikunnan jäseniin) ja hallituksen epäsuosiossa oleviin (ei huolita mukaan toimintaan).  Mitään yhteistyötä  ei saada aikaiseksi, epäillään ja provosoidaan ihan yksinkertaisia asioita. Tietojen keräys roduista ja niiden jakaminen ei ole onnistunut. 

Vaikka muodostetaan kuinka hienoja toimikuntia, tehdään suunnitelmia ja sääntöjä, ei roduissamme saada mitään aikaiseksi ilman sitoutuneita ja osaavia kasvattajia. 

Mitä jos ottaisimme mallia toiselta pieneltä rotujärjestöltä. Suomen Irlanninterrierit ovat saaneet kasvattajansa mukaan kasvattajakollegion avulla, miksi malli ei sopisi myös unkarilaisten paimenkoiratorujen  kasvattajille. Tästä löydät periaatteet  joilla he toimivat.

Muodostettaisiin kasvattajatoimikunnat jokaiselle rodullemme ja pyrittäisiin saamaan kaikki kasvattajat yhteistyöhön ja mukaan toimintaan.  Hallitus nimeää vetäjät jokaisen rodun toimikunnalle.
Esityslistat ja päätökset toimitettaisiin jokaiselle mukaan ilmottautuneelle kasvattajalle. Toimikunnat kokoontuisivat pari kertaa vuodessa ja muut kokoukset vedettäisiin sähköisesti, esim. Extranet-sivuston avulla.
Kennelliiton ohje rotujärjestöjen jalostustoimikuntien toiminnasta. (pdf-muodossa)

Nyt olisi aika muuttaa suuntaa.  Toiminta pitää suunnata koko jäsenistölle  ja huomioida rotujärjestön toimintaohje  (pdf-muodossa). Sen tärkein lause on:

Rotujärjestö pyrkii aktiivisesti keräämään rodun harrastajat rotujärjestön ja järjestäytyneen kenneltoiminnan piiriin.

Toimintaa rotujemme harrastuksen ympärillä pitää kehittää.  Runsaan viikon kuluttua  pidetään rotujärjestönkevätkokous, jossa toivottavasti keskustellaan rotujärjestön toiminnasta.. Tule mukaan vaikuttamaan!