Suomi on yhdistysten luvattu maa, näin on sanottu. Jokaisella, joka haluaa päteä, on mahdollisuus perustaa yhdistys ja saada puheenjohtajan titteli.

Ensimmäinen mudiyhdistys on nyt perustettu ja toinenkin on rekisteröitävissä.

Eli ainakin kahdella eri mudifanaatikolla on mahdollisuus olla nimettyinä mudien äänekkäinä "etumiehinä".

Tosiasiana näiden yhdistyksien vaikutusmahdollisuudet ovat samat kun paikallisten koirakerhojen. Mudien, kuten muidenkin unkarilaisten paimenkoirarotujen, rotujärjestö on Unkarinpaimenkoirat ry. 

Suomen Kennelliitto - Finska Kennelklubben ry hyväksyy vain yhden rotujärjestön rotua kohti.  Mudin kasvatukseen, jalostukseen ja muihinkin SKL:n alaisiin asioihin voi vaikuttaa vain ja ainoastaan rotujärjestön kautta.

Unkarinpaimenkoirat ry.n hallituksen tulisi herätä, heidän tulee edistää rotujärjestön toimintaa kaikkien rotujensa harrastajien yhteenkokoavana etujärjestönä.   Mikäli rotujärjestö ei halua toimillaan tukea rotujensa harrastajien toimintaa, käy hyvin pian että meillä on kymmenen erilaista kerhoa, jotka kukin tahollaan toimii omana "kuppikuntanaan" ja rotujärjestön toiminta hiipuu näkymättömiin.

Pienillä rotu- ja paikallistoimintaan keskittyvillä kerhoilla ei ole kuintenkaan mitään mahdollisuuksia ottaa rotujärjestön tehtäviä ja toimintaa hoitaakseen. Mikäli rotujärjestö ei pysyt hoitamaan sille kuuluvia tehtäviä, rotumme siirretään jonkun isomman rotujärjestön alaisuuteen.

Kuvasz-yhdistys on eriytynyt rotujärjestöstä niin hyvin, että kuvasz-harrastajat eivät halua tulla esiin edes vaikuttamaan jalostuksen tavoitehohjelmaan, PEVISAan, tai muihinkaan rotua koskeviin asioihin.

Pääkaupunkiseudulla toimii oma paikallisyhdistyksensä PUK, joka on keskittynyt harrastustoimintaan. 

Toisaalta, ehkä on hyväkin että jaetaan "kakku" selkeästi.  Harrastajat harrastavat kerhoissaan ja rotujärjestötoiminta jää kasvattajien harteille. Vai pitääkö kasvattajienkin laittaa pystyyn oma yhdistys, jossa voi pohtia rodun jalostukseen vaikuttavia asioita?

No sehän jää nähtäväksi....