" Mudit Suomessa elävät vain 15-vuotiaiksi. On jos jonkinmoista kutinaa, hormonihäiriötä ja allergiaa. Harmaakaihitapauksia löytyy kuin sieniä sateella (nyt kun Nyirségfia Ica kertautuu sukutauluissa...), taas viimeisin tapaus Ruotsista: Mog-Ur's Mr Kivan." lainaus Terhi Multamäen kirjoituksesta

Miksi sairauksista kerrotaan vain osa ja osasta ei haluta kertoa lainkaan. Myöskään niiden taustatekijät jäävät arvailujen varaan.

Olen omistanut Nyirségfia Ica Szófogadaksen ja käyttänyt sitä myös jalostukseen. Omistan myös sen jälkeläisiä. Eikä niillä ole ilmennyt kaihia?  Ica loukkasi toisen silmänsä mennessään supikoiraloukkuun ja kävin tarkastuttamassa sen silmän myöhemmin. Sen vuoksi kai se sitten periyttää kaihia?

Ja tuon mainitun koiran takaa tosiaan Ica löytyy isän puolelta kerran neljännessä polvessa ja emän puolelta kerran viidennessä polvessa. Olisi luullut että se olisi periyttänyt k.o. vikaa hieman selvemmin omiin jälkeläisiinsä. Tuntuu hieman kaukaa haetulta syyltä mollata yhtä, mielestäni parasta, Suomessa vaikuttanutta jalostuskoiraa mutta tarkoitus kai pyhittää keinot??

Puszta-Emleke Huncut oli lähes sokea jo tuodessani sen Suomeen, sen sarveiskalvot olivat vahongoittuneet tapaturmaisesti. Ehkä sekin periyttää samaa kaihia? Onhan se ollut aivan vääränlaisella ihmisellä.

Miksi sitten ei kerrota että Ruotsissa Mog-Ur´s Mrs Shan on jouduttu lopettamaan epilepsian vuoksi.   Itse olen julkisesti kertonut joutuneeni lopettamaan Wulcanos Cirja-Cirellean jälkeläisiä epilepsian vuoksi. Tätä vaan ei ole haluttu kuulla. 

Mog-Ur's Mr Shan S24652/98  suku on hyvin lähellä suomalaisia mudeja

isä:

S50204/97 
NUCH SUCH
Szofogadas Piros

SF20357/89 
DKUCH EUW-91 FINUCH FINV-91 HUCH INTUCH
Nyirségfia Pityke
SF16890/94 
FINUCH
Kövago-Berci Böbe Szofogadas

emä:

S13013/95 
INTUCH NORDUCH SV-02 SV-03
Ringhells Ungerska Tunya

S32492/94 
INTUCH LPI NORDUCH NORDV-95 SV-95 SV-96
Szofogadas Tizen Kilences  (täysi veli on Szófogadas Huzson Negyes - Jori)
S26835/90 
INTUCH NUCH SUCH
Wulcanos Ginwa-Gingerda (täysi sisar on Wulcanos Happy Honey )

Ehkä on hyvä tarkkailla myös tätä sairautta eikä lakaista sitä maton alle.

Itse en ole törmännyt allergioihin enkä ihosairauksiin yli kahdenkymmenen mudivuoden aikana. Oma neuvoni mudin ruokinnassa on: Miettikää mitä koiraeläin käyttää ravinnokseen luonnonvaraisena ja toimikaa sen mukaisesti. Myös olosuhteilla on osansa iho-ongelmissa. Talvinen kuiva huoneilma keskuslämmitystalossa kuivaa meidän omankin ihomme ja limakalvot, samoin se tekee koiralle. Ihon kuivaminen aiheuttaa kutinaa ja karvanlähtöä.  Yksipuolinen kuivamuonaruokinta on myös vastoin luonnonmukaisuutta.

"Sydämen vajaatoimita diagnosoitu 7-vuotiaana, Jori eli kuitenkin terveenä 11-vuotiaaksi, kunnes sydän ei enää jaksanut" Lainaus T. Multamäen kirjoituksesta. 

Myös Szófogadas Huzson Negyes´in  isä Szófogadas Ötös  lopetettiin "sydänoireiden" vuoksi.  Ja se oli epilepsiaa periyttäneen Wulcanos Cirja-Cirellan jälkeläinen.  Itse jätin kaikki Cirja-Cirellan jälkeläiset pois kasvatustyöstäni ja esitin toivomuksen niiden pois jättämisestä muillekin

Ovatko mudit sitten sairaita - siitä voidaan olla montaa eri mieltä. Oman näkemykseni ja kokemukseni mukaan rotu on perusterve. En ole joutunut lopettamaan koiria sairauksien vuoksi - lukuunottamatta Cirja-Cirellan jälkeläisten epilepsiaa ja  minulle riittää hyvin että koirat elävät terveinä yli kymmenen vuotta. Ympäristötekijät vaikuttavat tietenkin jonkun verran koiran terveyteen ja elinikään.