Suomen Kennelliiton organisaation mukaan sen jäsenet voivat vaikuttaa rotujensa asioihin vain ja ainoastaan rotujärjestöjen kautta. Näin Kennelliitto ohjaa jäsenensä rotujärjestöjen jäseniksi.

Rotujärjestö -statuksen saamiselle on tarkat säännöt ja vaatimukset.  Yhdistyksen tulee täyttää ne ennen Kennelliiton valtuuston antamaa hyväksymispäätöstä. Kennelliitto hyväksyy vain yhden järjestön rotua kohden alaisekseen rotujärjestöksi. Tämän vuoksi kaikkien rodun harrastajien ja kasvattajien on mahduttava toimimaan saman järjestön alaisuudessa.

Hyväksymisen jälkeen kennelliitto ei mitenkään valvo miten sen jäsenjärjestö toimii, miten se täyttää annetut vaatimukset ja miten se kohtelee jäseniään.

Ongelmaksi on muodostunut rotujärjestöissä ilmenevä  anargia, johtohenkiöiden osaamattomuus, haluttomuus toiminnan organisoimiseen ja pienen piirin vallanhalu, halu käyttää asemaa väärin, oman edun tavoittelu ja  rodun kilpailevien kasvattajien kiusaaminen.   Toimitaan kuten valtakunnan politiikassa - ken vallan saa hän käyttää sitä häikäilemättömästi hyväkseen.

Jäsenet hyväksytään maksumiehiksi ja rahoittajiksi mutta heitä ei haluta mukaan toimintaan, eikä jäsenille haluta antaa minkäänlaista mahdollisuutta toimia rodun tai rotujen hyväksi.

Rotujärjestön, jossa olen jäsenenä, hallitus kertoo hyvin selkeästi että jäsenillä
ei saa olla esityksiä toiminnan muutoksista tai ehdotuksia partantaa toimintaa
ei saa kyseenalaistaa toimintatapoja
ei saa tarjoutua tai yrittää tulla toimintaan mukaan, se sekoittaa etukäteissuunnitelmat
ei saa kritisoida toimintaa
ei saa hankkia tietoa asioista tai ymmärtää roduista ja niiden kasvatuksesta
ei saa vaatia hallitukselta päätöksien julkistamista eikä perusteluja päätöksistä.

Vuorovaikutus hallituksessa toimivien ja rotujärjestön jäsenten välillä puuttuu. Esimerkiksi rotujärjestön hallitus ei halua vastata kysymyksiin päätöksistä missään tilanteessa, ei sähköpostilla, puhelimella eikä tavata jäseniä henkilökohtaisesti. 

Keskustelupalsta ei kuulu rotujärjestömme toimintakulttuuriin. Mitään avointa ja julkista vuorovaikutuskanavaa ei hallitus halua toteuttaa.

Kasvattajien asema ja toimintamahdollisuudet tällaisessa ilmapiirissä ovat täysin mahdottomia.

Miten voisimme palauttaa yhdistysdemokratian ja jäsenten toimintamahdollisuudet?
Kysymystä voimme pohtia rotujärjestömme syyskokouksessa, joka pidetään Helsinginseudun kennelpiirin tiloissa lauantaina 27.11.2010 alkaen klo 12.30