Mudeja arvostelleet tuomarit pysyivät yhtenevässä linjassa arvosteluissaan.
Heille esitettiin pääosin hyviä koiria. Muutama vaalea koira oli mukana ja kaikki kommentoivat niiden turkin laadun olevan ei toivotunlaisia, samoin pigmentin puutokseen puuttuivat kaikki. Joku huomautti että koira ei ole rodunomainen rakenteeltaan.

mitan_kaytto.jpg

Mitta oli mudikehässä mukana kaikkina päivinä ja sitä myös käytettiin.

Tuomarit olivat kauan rotua arvostelleita ja unkarilaisiin rotuihin  erityisesti perehtyneitä, kaksi näistä on käynyt Suomessakin (Meszaros Mihaly ja Géczi Imre) arvostelemassa koiriamme.

ROP_KEHA.JPG

Kaikissa kolmessa näyttelyssä tuomarit arvostelivat koirat voimassa olevan rotumääritelmän mukaisesti.

Ulkomuodoltaan rotumääritelmän vastaisia mudeja esiintyi näyttelyalueella erilaisissa näytöksissä, koiratanssissa, agilityssä ym. mutta ohjaajat kertoivat reilusti että koira on "mudikeverék", eivätkä ajatelleetkaan tuoda niitä kehään arvosteltaviksi mudeina.

Matka vahvisti omaa näkemystäni ja koen olevani kasvatustyössäni oikeassa suunnassa, verratessani koiriani näkemiini unkarilaisten kasvattajien koiriin ja tuomareiden arvostelulinjaan.

Budapestissä järjestetään ensi vuonna Euroopanvoittajanäyttely, ja samassa yhteydessä on rotujen erikoisnäyttelyt, maailmankongressit sekä erilaisia kokeita ja esityksiä. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikanpäälle tutustumaan unkarilaisiin rotuhin ja niiden harrastajiin.  Linkki http://www.eurodogshow2008.hu/