Olen seurannut huolestuneena rotujärjestömme jäsenmäärän hiipumista samassa suhteessa rotujemme kasvatuksen kanssa.   Mistä tämä kertoo ja mihin tällainen suuntaus vie?

Nykyaikaiset koiran hankkijat miettivät tarkoin mitä he saavat ostaessaan koiranpennun. He odottavat pennun lisäksi saavansa samanhenkisistä harrastajista seuraa ja toimintaa valitsemansa rodun ympärillä. He selvittävät useimmin millaista toimintaa rotujärjestö tarjoaa? Millaisia ihmisiä rodun harrastajat ovat? Millainen yhteistyö kasvattajien ja rotujärjestön kesken toimii?  Millainen ilmapiiri rodun harrastajien keskuudessa on? ym.

Unkarinpaimenkoirat ry.n toiminta ei tue jäsenistön aktiviteettejä eikä houkuttele mukaansa uusia pennunhankkijoita. Ilmapiiri on kireä ja luotaan työntävän töykeä.  Katsotaan tarkkaan mistä uuden harrastajan pentu on hankittu.  On luotu erilaisia "klaaneja". Tieto klaanien kokoontumisista kulkee vain "oikeille" ihmisille. ym.

Edellä mainittujen seikkojen vuoksi rotujemme pentujen kysyntä on hiipunut.

Mistä kertoo se, että kesä- ja syyspäiville ei tulla?  Minä näen syynä rotujärjestön sisäisen huonon hengen. Erilaiset "klaanit" luovat nurkkakuntaisen kulttuurin, jossa edistetään nurkista kyräilyä. Ei uskalleta eikä haluta tulla esiin ja toimia yhdessä rodun eteen. Ainoat rotujärjestön järjestämät tapaamiset ovat syys- ja keväkokoukset, joihin tullaan "junttaamaan" oma edustaja hallitukseen ja jälleen on saatu valta toimia seuraava vuosi samalla kaavalla.

Pahin ongelma järjestössämme on hallituksen toimintakulttuuri. Nykyinen hallitus haluaa toimia "salaseurana". Päätöksistä ei kerrota, pöytäkirjoja ei julkaista, kysymyksiin ei vastata. Eli se osa jäsenistä saa tiedon, keillä on sielä "oma" edustaja, joka antaa sisäpiiritietoa.  Jäsenet ovat siis hyvin eriarvoisessa asemassa riippuen mihin ryhimittymään kuuluvat. Jäsenistö turhautuu ja jättää jäsenmaksunsa maksamatta.

Hallitukseen valitut henkilöt kuvittelevat että heidän oikeutensa on määrätä mitä jäsenistö saa tehdä ja toimia. Ennenkaikkea kasvattajille sanellaan määräykset ja säännöt  ilman että he voivat vaikuttaa asiaan. Jalostustoimikunta muodostetaan hallituksen jäsenistä ja heidän kavereistaan.

Nykyaikainen jäsenistö ja kasvattajat eivät enää suostu olemaan nöyriä alamaisia suurten viisaiden päättäessä heidän asioistaan vaan haluavat itse olla vaikuttamassa päätöksiin. Sen vuoksi tulee käytäntöjä kehittää ja muuttaa eikä olettaa että kaikki toimii samoin kun aina ennenkin.

Mitä jos ottaisimme mallin kasvattajien aktivoimiseen toiselta pieneltä rotujärjestöltä. Suomen Irlanninterrierit ovat saaneet kasvattajansa mukaan kasvattajakollegion avulla, miksi malli ei sopisi myös unkarilaisten kasvattajille. Tästä löydät periaatteet  joilla he toimivat.

Nyt olisi aika muuttaa suuntaa.  Toiminta pitää suunnata koko jäsenistölle ei vain omia etujaan ajaville ryhmittymille ja huomioida rotujärjestön toimintaohje. Sen tärkein lause on:

Rotujärjestö pyrkii aktiivisesti keräämään rodun harrastajat rotujärjestön ja järjestäytyneen kenneltoiminnan piiriin.

Siispä toimintaa rotujemme harrastuksen ympärillä pitää kehittää.  Runsaan viikon kuluttua  pidetään rotujärjestön syyskokous, jossa valitaan hallituksen jäsenet. Tule mukaan vaikuttamaan!